Yoga Nasıl Yapılır?
7 İpucu ile Pratiğine Başla
Düzenli pratiği yapmak hepimiz için inişli-çıkışlı bir yolculuk olmuştur. Fakat bir çok yoga Guru’sunun da bahsettiği gibi yoga asanalarının pratiğinin düzenli yapılması, zihin ve bedenin bilinmeyen kapılarını aralayarak gerçek kendisini göstermeye başlıyor.
Hayatın her gününde yaşadığımız hikayelerden geçerken biraz daha derin bir huzur hissiyle yaşama adım atabilmemizi sağlayan yoga pratiğini düzenli hale getirmek için işte bir kaç ipucu:
Yoga pratiği için rahat bir alan belirle
Sadece yoga yapmak için ayırabileceğiniz ekstra bir odanız varsa ne harika, yoga matının her daim açık kalması mutlaka çok davetkar bir şey olacaktır.
Ama çoğumuz pratiğimiz için daha esnek ve yaratıcı alanlar oluşturmaya ihtiyaç duyarız. Huzurlu ve sessiz bir alan bularak etrafında olabildiğince fazla boşluk ayarlayarak da pratik yapmak mümkün. Etrafta destek almak için boş bir duvar bulunsa fena olmaz. Biraz mum ve/ya tütsü yakarakta pratiğin başlayacağı zaman ve alanı hatırlatması için minik detaylar kullanabilirsiniz.
Tüm bunların olmasına da gerek yok, kafanızı, başınızı çarpacağınız sandalye, sehpa gibi şeylerden uzak biraz alan olması yeterli. Odada eşiniz, çocuklar ya da başkaları varken de pratik yapmak tabiki mümkün. Aslolan o pratiği yapmak.Yoga ekipmanlarını toparla
Aslında tek ihtiyaç, mümkünse kaymayan, bir adet yoga matı. Yoga mat sektörü oldukça büyük ve fakat mat seçerken bir minik yatırım gibi düşünüp biraz para harcamak isteyebilirsiniz. Uzun süre, kaliteli ve sizi destekleyen yoga matını seçmek önemli bir detay. Blok veya yoga kemeri gibi ekipmanlarda ise daha yaratıcı olup kitap ya da şal gibi alternatifleri kolaylıkla yaratmak mümkün.
‘Yoga matım yok’ bahanesiyle hiç pratik yapmamaktansa minik bir halının üstünde bile pratiğimizi yapabiliriz, yeterki isteyelim.Güvenli kal, sakatlanmaları engelle
Evde kendi pratiğini yapmak çok önemli bir adım fakat şakası yok. Sınırlarını iyi bilmek, bedenin hassas bölgelerine zaman tanımak ve sabırlı olmak oldukça önemli. Özellikle de diz, kalçalar, omurga ve boyun gibi eklem bölgelerine ekstra özen göstermeliyiz. Herhangi bir acı hissettiğimiz taktirde yumuşayıp, yavaşlayarak pozdan çıkıp kendi beden ihtiyaçlarımıza göre yeni ayarlamalar yapmalıyız. Zorlamak ya da aynı şekilde tekrar etmek bir değişiklik sağlamayacaktır.
Beden zorlu duruşlardan önce ısınmış ve o duruş için özenle hazırlanmış olmalı. O duruşun içindeyken de kendi kendinize iyi hissedip hissettmediğinizi tartın. Duruşlar arası geçişler (asanadan çıkarken ve asanaya girerken) en çok sakatlıklara karşılaştığımız kısımlar, buralara ekstra özen gösterin.Yoga tarzını/rutinini belirle
Mata ilk çıktığında ne yapacaksın? Çoğumuz bu bilinmezlikle rahat etmediğimiz için bile evde tek başına pratik yapmaktan çekiniyoruz. Kendimize soracağımız ilk soru “Bedenim ve zihinimin neye ihtiyacı var?”
Vinyasa Flow gibi biraz daha aktif bir şeyler mi, yoksa restoratif gibi daha yumuşak bir çalışma mı bugün zihnini ve bedeni biraz daha dingin hale getirebilir? Yoga yaptıkça farklı tarzların bedene ve zihne olan etkileri arasında da ayrım yapmaya başlayabilirsiniz. Farklı zamanlarda bedenin ve zihnin farklı ihtiyaçları olacağı için pratiğinizi de bu doğrultuda değiştirmeyi isteyebilirsiniz.
Zamanla pratik yoga bize olana teslim olmayı öğretecek. Bir şeyleri değiştirmek ya da ona direnmek yerine olana sadece izin verdiğimizde dönüşümü görürüz. Yoga matında sahip olduğumuz bu dönüşümü hayatın içine de almaya başladığımızda daha keyifli, huzurlu ve rahat bireyler olma potansiyelimizi destekleyebiliriz.Mutlaka Savasana yap
Her pratiğin sonunda kısa da olsa mutlaka Savasana yapmak bedene ve zihne ihtiyacı olan zamanı vermek çok önemli. Sinir sistemimizin ihtiyacı olan bu dinlenme süreci bedenin içinden geçtiği çalışmayı özümsemesini sağlıyor. Savasana yapmadığınızda pratik sonrasında kendinizi garip ya da yoğun hissedebilirsiniz.Düzenli olarak yoga yap
Haftada bir ya da bir haftada 3 defa pratik yapmanın hepsi faydalı, yeterki düzenli olsun. Hedef belirlerken hedeflerimizin ulaşılabilir olması motivasyonumuz için güzel bir destekleyici faktör. Bu nedenle başlarken haftanın 6 gün pratik yapma hedefi yerine 1 gün ile başlayıp süreç içerisinde bedenin ihtiyacını duymaya başladıkça arttırabilirsiniz. Pratiğin süresi de ille 1 saat olmak zorunda değil bazı günler Richard Freeman ve Mary Taylor’un da dediği gibi ‘trikonasana’nın hem sağını, hem de solunu’ yaptığınız için minnet duyabilirsiniz :)Pratiğinin keyfini çıkar!
Abartmadığınızdan emin olun. Kendimizi çok yorduğumuzda, ertesi gün beden ağrısından keyfi almadığımızda yeniden pratiği dönmemiz için hiç bir nedenimiz olmaz. Heyecanla o gün beklediğiniz bir süre ayırın kendinize. Belki başka bir tarz yogayı ya da başka bir eğitmenle çalışmayı tercih edebilirsiniz. Zevk almak, yeniden mata dönmek için sabırsızlanmak… bunlar işin pratiği düzenli hale getirecek kısmı.Yoga yapmaya bir yerden başlamak için size en uygun seçenekleri yoga sayfamızda bulabilirsiniz.