Meditasyon Teknikleri
Eski kadim meditasyon pratiklerinden günümüze kadar bir çok farklı meditasyon tekniği geliştirilmiştir. Meditasyon tekniklerini zihni sakinleştirmek veya içgörü kazanmak için 2 temel gruba ayırabiliriz. Zihni sakinleştirmek için kullanılan teknikler daha sessiz, huzurlu bir zihin yapısına sahip olup konsantrasyon arttırmak için kullanılır.
Genellikle bu tür meditasyonlar bir mantraya, bir objeye, fiziksel bendenki bir hisse, zihindeki bir görüntüye odaklanılarak yapılır. Zihin her başka bir düşünceye gittiğinde yeniden bu odaklanılan şeye geri dönülür.
İçgörü meditasyonları ise zihin için bir yönelim belirleyerek anlayış ve bilgelik arttırmak için kullanılmaktadır. Bu tür teknikleri genellikle nefese odaklanarak yüzeye çıkan fiziksel ve zihinsel hissiyatın tamamının farkında olmayı geliştiren çalışmalardır.
‘‘En iyisi, insanın kendini yaşam nehrine bırakması ve bu meselenin akıp gitmesine izin vermesidir.’’
Gotama Buda
Dünyada uygulanmakta olan meditasyon çeşitlerine şöyle bir bakalım;
Zen Meditasyonu: Kadim Buddist geleneğine ait bu meditasyon teknikleri uzun bir omurga ile oturup, nefesi ve nefesin bedendeki hareketini takip ederek zihnin sadece “ol”masına izin verilir. Uyanık ve anda kalmayı teşvik eder.
Mantra Meditasyonu: Dikkatin odaklanarak yapıldığı meditasyon tekniklerine benzer yapıda olan bu meditasyon çeşidi zihin nefese odaklamak yerine bir mantraya (bazen bir hece, kelime yada cümleye) odaklamaktır. Devamlı tekrar edilen yüzeyin altındaki titreşimleri harekete geçirerek pozitif yönde bir değişimi destekleyebilir. Böylece kişide özgüven, başkalarına karşı anlayış kapasitesinde artış gözlemlenir. Daha derin bir meditasyon haline geçmek bu teknikle kimileri için daha kolaydır.
Transandantal Meditasyon: Maharishi Vakfı tarafından geliştirilen kişiye özel ve bireysel meditasyon teknikleridir. Bu sitedeki hiçbir meditasyon tekniği Transandantal Meditasyon tekniği uygulaması değildir. Gözler kapalı günde 2 defa (sabah ve akşamüstü) 20dk uygulanması önerilir.
Yoga Meditasyoları: Günümüzde farklı meditasyon çeşitleri olduğu kadar bir çok farklı yoga tarzı da mevcut. Özellikle sinir sistemini güçlendirmeyi hedefleyerek güncel stres ve problemlerle başa çıkma kapasitemizi arttıran yoga derslerinde meditasyon kullanmaktadır. Çalışmanın en sonunda yapılan savasana ile bedeni ve zihni rahatlatmak, fiziksel bedendeki gerginlikleri bırakmak mümkün olur.
Vipassana Meditasyonu: Yine çok eski geleneklerden biri olan bu meditasyon tekniği konsantrasyonu kullanarak varlığımızın bir çok farklı donesini gözlemlememizi ve güçlü dönüşümleri deneyimlememizi sağlar. Vipassana kişiyi varlığının gerçek doğası ile yüzleştirir. Acı çekme, yetersizlik, süreksizlik, boşluk ve ‘non-self’ kavramları üstüne derin düşünme hali ile bu dönüşüm gerçekleşir.
Chakra Meditasyonu: Bedendeki temel chakraların hizalı, akışkan ve dengede çalışmasını sağlar. Chakraların dengede olmama durumu farklı fiziksel ve zihinsel semptomlara sebep olabilir. Bunların dengelenmesi ile kişi de kendi doğal denge merkezini bulmaktadır.
Qigong Meditasyonu: Çok güçlü ve tarihsel olarak uzun bir geçmişe sahip olan Çin’ ait bir pratiktir. Meridyenler olarak adlandırılan enerji kanallarının açık ve akışkan olması sağlanır. Dikkat bedenin içine ve bu meridyenlere getirilerek sağlıklı fonksiyonunu sağlanır.
Ses Banyosu Meditasyonu: Gonglar, çanaklar ve diğer enstrümanlar kullanılarak ses titreşimleri ile yapılan meditasyon tekniğidir. Zihin bu frekans ve titreşimlere odaklanarak rahatlar ve gevşer.
Bu tekinliklerden bazılarını uygulamak için meditasyon sayfamıza bakabilirsiniz.