Yoga Çeşitleri
İnsanlar bana sürekli asana öğretip öğretmediğimi soruyorlar, evet cevabını verdiğimde “aa ozaman sen hatha yogisin” diyorlar, Yoga Sutralar’dan bahsettiğimde “aa sen raja yogisin” diyorlar, Vedaları okuduğumda “aa ozaman sen mantra yogisin” diyorlar. Eğer basitçe yoga pratiği ettiğimi söylersem o zaman beni bir yere konumlandıramıyorlar. Bir çok insan her şeyi ve herkesi etiketlemek ister. Maalesef bu sınıflandırmalar o kadar önemli hale geldi ki yoganın çeşitli biçimlerinde büyük farklar olduğu izlenimini yarattı.
Aslında hepsi ama hepsi aynı şey ile uğraşıyor, yalnızca aynı şeye farklı açılardan bakıyorlar.
Desikachar
Farklı Yoga Çeşitleri Rehberi:
Bugünün yogasının kurucusu sayılan Krishnamacharya’nın oğlu Deskiachar’ın da dediği gibi, farklı yoga çeşitleri günden güne artıyor, yoganın kendisi de dönüşüyor. Bir yoga stüdyosunun programına göz attığımızda artık o kadar farklı çeşit ve eğitmenle karşılaşıyoruz ki kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda bir karar vermek kolaylaşacağı yerde sanki daha da zorlaştı :)
Bugün dünyada neredeyse 37 milyon kişi artık yoga yapıyor. Peki bu kadar çok çeşit arasında senin için en uygun olan yoga stili hangisi? Şimdi en popüler olan 7 farklı tarz yogaya biraz yakında bakalım.
Vinyasa Yoga
Vinyasa Flow ya da Akış dersi olarak da bu tarz yogayı duymuş/görmüş olabilirsiniz. En popüler olan tarzlardan biri olan Vinyasa Yoga başlangıç derslerine bir süre devam etmiş olan öğrencilerin kolaylıkla adapte olabileceği nefes ve hareketi özel geçişlerle birleştiren, her ders farklı bir akış ya da hedef poz için çalışılan bir çeşit yoga. Başından sonuna bir ritmi olan, bu ritim sayesinde daha meditatif bir alana kolaylıkla zihinsel ve fiziksel olarak geçiş yapmanın mümkün olduğu akışlar aynı zamanda sinir sistemini de sakinleştirmeye başlar.
Kimler sevebilir: Daha önce hiç yoga yapmamış olabilir ya da yıllardır yoga yapıyor olabilirsiniz. Durağanlıktan çok hareket seven, zihni çok hızlı ve yoğun olan kişiler için uygun bir pratiktir.
Hatha Yoga
Yapısı gereği daha geleneksel ve ‘nereden başlasam’ dediğiniz yerde origin noktası olarak kendinize belirleyebileceğiniz bir stildir. Hatha kelimesinin anlamı “güçlü/etkili”dir. Bu fiziksel bir tanımdan çok, daha konsantrasyon ve zihin için bir metafordur. Asana, Pranayama ve meditasyondan oluşan Hatha Yoga dersleri tüm stillerin çıkış noktasıdır.
Kimler Sevebilir: Dengeli bir pratik arayan herkes bu derse katılabilir.
Ashtanga Yoga
Sri K. Pattabhi Jois tarafından belli bir sıra ile tasarlanmış 6 seriden oluşan özel bir sistemdir. Her duruş öğrenciye kaydettiği ilerleme ile verilmektedir ve bunu eğitmen gözlem yaparak belirler. Oldukça fiziksel, yoğun akışların olduğu bu tarz yoga 90’larda Madonna’nın ‘kol kasları’ ile daha da popüler hale gelmiştir. Ashtanga Yoga öğreten kişiler öğrencileri özel elle yönlendirme teknikleri ile duruşların içinde destekler ve derinleşmelerini sağlar. Mysore ve Led olarak iki farklı stilde öğretilmektedir. Mysore dersleri her öğrencinin kendi pratiğini kendi nefes hızında ve ritminde uyguladığı dersler olurken Led dersler bir eğitmenin nefesleri ve asanaları sözlü şekilde yönlendirerek yaptığı derslerdir.
Ülkemizde Mysore dersleri çok ilgi görmese de pratiğinde gerçekten derinleşmek isteyen öğrencilerin tercih edeceği bir stildir.
Kimler Sevebilir: Rutin seven, fiziksel ve spiritüel pratiği bir arada götürmek isteyen herkes.
Kundalini Yoga
Yogi Bajan tarafından 1960’larda Batı’ya getirilmiş Kundalini Yoga. Kundalini’nin kelime anlamı omurganın bitiminde uyuyan ‘yaşam gücü enerjisi’ (prana ya da chi) olarak bilinir. Yoga serileri bu enerjiyi uyandırmak ve stimüle etmek için özenle oluşturulmuştur. Bu seriler aynı zamanda stresi ve negatif düşünceyi de azaltmaktadır.
Bedeni ve zihni mantralar söyleyerek, meditasyon yaparak ve kriyalar (belirli asanaların Pranayama teknikleri ile birlikte) uygulayarak sınırlarını keşfettiren bir yoga çeşididir. Genelde eğitmenler beyaz giyerler. Bunun nedeni aura alanını güçlendirdiği ve negetifliği uzak tuttuğuna inandıkları içindir.
Kimler sevebilir: Fiziksel ve aynı zamanda spiritüel pratikten keyif alan, Mantra ve/ya şarkı söylemeyi seven kişiler için oldukça uygundur.
Yin Yoga
Duruşların 1 ila 5 dk arasında tutulduğu, yavaş tarzda bir yogadır. Temel dövüş sanatlarından gelmektedir. Amaç, eklemlerdeki dolaşımı ve esnekliği arttırmaktır. Pratik genelde kalçalar, alt bel ve bacaklara odaklanırken yastık, Bolster, blok gibi bir çok farklı malzeme ile de beden desteklenir. Yerçekimine bedeni bırakarak rahatlamasına yardımcı olunur. Diğer yoga stilleri bedenin kaslarına odaklanırken Yin Yoga bağ dokuyu hedef alır.
Kimler Sevebilir: Yoğun fiziksel çalışmadan sonra esnemeye ihtiyacı olan ya da yavaş pratiklerden hoşlanan kişiler bu dersi mutlaka denemeli.
Restoratif Yoga
Bir restoratif dersine rastlarsanız herkesin matlarında ufak kestirme yaptığını zannedebilirsiniz. Bedeni desteklemek için bir çok ekipman kullanılan bu tarz yogada tüm bedenin duruşun içine rahatlaması sağlanır. Bir derste çok az sayıda duruş yapılıyor gibi görünse de duruşların içinde derinleşilmektedir. Bazi eğitmenler yoga nidra ve/ya yönlendirmeli meditasyonlarla zihnin ve bedenin gevşemesini daha da destekleyebilirler. Uyur-uyanıklık arasındaki o keyifli alanda geçen bu dersler haftada 1 uygulandığında bedendeki stresi azalttığı, sağlıklı beyin aktivitesini desteklediği, sinir sisteminin regülasyonunu düzenlediği bilinmektedir.
Kimler Sevebilir: Stresini azaltmaya ihtiyaç duyan, fiziksel/zihinsel acı hisseden, rahatlamaya ve bedenin kendisini onarmasına ihtiyacı olan herkese uygundur.
Hamile Yogası
Anne adayları için muazzam bir hazırlık sürecine alan açan bu derslere kendinizi hazır hissettiğinizde başlayabilirsiniz. Hamilelikle birlikte ortaya çıkabilecek olan alt bel, siyatik ya da kalça ağrılarına karşı öz bakım yapabilirsiniz. Stresi azaltan, nefesi düzenleyen, pelvik taban egzersizleri ile hamilelik ve doğum sürecini hamile yogası ile destekleyebilirsiniz.
Kimler Sevebilir: Anne adayları ya da yeni anneler için uygundur.
Bir çok çeşit bulunan ders programımıza bakabilirsiniz.